Juha Hurme ja Alexis Stenvall Tuusulassa torstaina 11.10.2018

27.9.2018

Juha Hurme, Kuva Stefan Bremer

Taidetta ja tarinoita -luentosarjan seuraavaksi luennoitsijaksi tulee teatterin ja kirjallisuuden monitaitaja Juha Hurme. Hän kertoo Alexis Stenvallin ruotsinkielisestä elämästä torstaina 11.10. klo 18.30 Tuusulan seurakuntakeskuksen auditoriossa. Taideosuudessa laulaja Juha Poikela tulkitsee Aleksis Kiven tuotantoa.

Tuusulassa Juha Hurme palaa syvemmin viimesyksyisen Finlandia-palkinnon voittopuheensa teemoihin kertomalla, mikä merkitys ruotsinkielellä oli Alexis Stenvallin elämään ja teoksiin. Puheessaan Hurme muistutti, että Suomen kirjallisuuden tärkeät tekijät, Mikael Agricola ja Aleksis Kivi, olivat kaksikielisiä. Hurme kehotti suomalaisia opettelemaan ruotsia maailmankuvansa avartamiseksi.

Juha Hurme on kirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi ja näyttelijä. Hän on elänyt Kiven kirjallisuuden kanssa vuosikymmeniä. Hurme on tuonut isojen ja pienien teattereiden lavoille monia Kiven harvemmin nähtyjä teoksia. Lisäksi Hurme on Nälkäteatterinsa kanssa esittänyt Kiveä muun muassa kirjaston lehtisalissa ja Suomi-rokkareiden konsertissa – paikoissa, joissa ei olisi uskonut altistuvansa Kiven kirjallisuudelle ja teatteritaiteelle.

Tilaisuuden taideosuudesta vastaa laulaja Juha Poikela, joka esittää Aleksis Kiven runoihin sävellettyjä lauluja. Palojoella asuva Poikela on tunnettu runolaulaja ja Aleksis Kiven tuotannon tulkitsija. Esitystään Poikela kuvailee Aleksis Kiven sanoin ”Ylistetty ollos, päivä, koska elon kalleuden sain. Soma päivä, kaunis kulta paiste, Terveiseni sulle lähetän.”

Taidetta ja tarinoita -luennoille on vapaa pääsy. Luennot järjestetään Tuusulan seurakuntakeskuksessa, joka sijaitsee osoitteessa Rykmentintie 34, Tuusula. Seurakuntakeskuksen etupihalla on niukasti parkkitilaa, mutta parkkipaikkoja löytyy hyvin talon takapihalta ja lähialueelta. Luentojen järjestäjänä toimii Tuusula-Seura yhteistyössä Tuusulan museon ja kulttuurin kanssa. Luentosarja jatkuu syksyllä to 8.11. klo 18.30 teemalla ”Paikallislehti paikallisuuden rakentajana”, jossa luennoitsijana päätoimittaja emeritus Pentti Kiiski.

Alexis Stenvallin ruotsinkielinen elämä

Kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme

Taideosuudessa esiintyy laulaja Juha Poikela

Tuusulan seurakuntakeskus, Rykmentintie 34, Tuusula

11.10.2018

Yleisöluentotilaisuus Tuusulan seurakuntakeskuksessa keräsi 120 innokasta kulttuurin ystävää kuulemaan runolaulaja ja Aleksis Kiven tuotannon tulkitsija Juha Poikelaa sekä teatterin ja kirjallisuuden monitaitaja Juha Hurmetta.

Poikela aloitti tilaisuuden huikealla lauluesityksellä saaden yleisön syttymään illan teemaan.

Juha Hurme kertoi Alexis Stenvallin ruotsinkielisestä elämästä. Tarinoita kuultiin Kiven lapsuudesta Nurmijärvellä, kouluvuosista Helsingissä, kirjailijan aktiivivuosista Siuntiossa ja elämän loppuvaiheista Tuusulassa. Juha Hurmeella on taito vangita kuulijansa uskomattomilla kertojan lahjoillaan.