Rakennusperintöpäivät

Euroopan rakennusperintöpäivät

Euroopan rakennusperintöpäivät saivat alkunsa Ranskasta vuonna 1985 historiallisten monumenttien avointen ovien päivästä. Vuonna 1991 Euroopan neuvosto virallisti päivät Euroopan Unionin tukemana. Päivät laajenivat sittemmin niin, että nykyään vietetään noin 50 Euroopan maassa näitä päiviä syyskuun toisena viikonvaihteena. Teema vaihtelee maittain, mutta pohjoismaisen yhteistyön vuonna 2006 Pohjoismaiden yhteisenä teemana oli "Lähdön ja saapumisen paikat".

Tuusula-Seura on järjestänyt teeman mukaista ohjelmaa niin, että vuonna 2008 järjestettiin seurantalo-teemaan liittyen iltamat, vuonna 2007 teemalla "Julkiset sisätilat" retki WeeGee-taloon ja EMMA-museoon Espoon kaupunginjohtajan opastuksella, ja vuonna 2006 opastettu retki Tuusulan vanhaa tiestöä käyttäen Hyvinkään Rautatiemuseoon. Vuonna 2005, Suomen kirkon täyttäessä 850 vuotta, teemana oli "Puistot ja puutarhat". Teemapäivänä järjestettiin otsikolla "Istuta puu" Gustavelundissa seminaari, jonka jälkeen istutettiin seuran hankkima juhlatammi Tuusulan kirkon viereiselle nurmialueelle. Vuoden 2009 teema on "Päätöksen paikka - kuntatalot", ja Tuusula-Seuran tilaisuus syyskuun 12. päivänä visioi kuntaa otsikolla "Minun Tuusulani vuonna 2029".

Vuonna 2010 Euroopan Rakennusperintöpäivänä järjestettiin yleiötilaisuus Ilmatorjuntamuseolla, jossa tarjottiin kuntalaisille mahdollisuus tutustua Rykmentinpuiston kaavaan sekä lausua tai kirjoittaa omat ajatuksensa alueen kehittämisestä.