Vuoden kulttuuriteko 2011

Tuusula-Seuran Sotilaspitäjän kulttuurikierroksesta vuoden kotiseututeko 2011

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Tuusula-Seuran Sotilaspitäjän kulttuurikierroksen Vuoden kotiseututeoksi. Everstiluutnantti (evp.) Heikki Simola ja Tuusula-Seuran puheenjohtaja Ilkka Ertimo vastaanottivat Turussa 29.7.2011 pidetyn Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksen yhteydessä kulttuurikierroksen tekijöille myönnetyn kunniapalkinnon.

Sotilaspitäjän kulttuurikierros on tiivis aikamatka Tuusulan perinteisiin. Vuonna 2003 Tuusula-Seura järjesti Tuusulan kunnan kanssa laajan luentosarjan nimeltä Keski-Uusimaan identiteettiä etsimässä. Kiinnostusta herättänyt sotilaskulttuurin luento johti ensin kirjan tekemiseen. Lopulta Tuusula-Seuran aktiivinen jäsen everstiluutnantti (evp) Heikki Simola tiivisti ja jalkautti tiedon kulttuurikierrokseksi yhteistyössä Ilmatorjuntamuseon, Taistelukoulun perinneyhdistyksen, Tuusulan kunnan ja seurakunnan sekä Keski-Uusimaa-lehden kanssa.

”Kierroksen aikaansaaminen on edellyttänyt pitkäaikaista sitoutumista, asiantuntemusta ja yhteistyön onnistumista”, valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Marja Lepola toteaa.

Kierros koostuu yhdeksästä sotilashistoriallisesti merkittävästä kohteesta, jotka kaikki liittyvät myös Tuusulan kunnan kehitykseen. Reitin kohteet voi kiertää pyöräillen tai autolla. Kierroksella on mittaa noin 50 km. Tuusulan kunta ja Tuusula-Seura järjestävät reitillä kiertoajeluita sekä tilauksesta että yleisötapahtumina.

Kierros ja siitä tehty tulostettava esite ovat netissä osoitteessa www.tuusula.fi/kotiseutupolut. Kierroksesta on olemassa myös painettu esite, jota saa Hyrylän keskustassa sijaitsevasta Taidekeskus Kasarmista.