Yleisöluento torstaina 22.3.2018 Varuskunta keskellä kylää – hyryläläisten ja varuskunnan väen yhteiselämää kautta vuosien

10.3.2018

Varuskunta tarjosi lähialueen ihmisille ja eläimille lääkäripalveluita, kuten mainos kertoo. Kuva Tuusulan museo.
Varuskunta tarjosi lähialueen ihmisille ja eläimille lääkäripalveluita, kuten mainos kertoo. Kuva Tuusulan museo.
Varuskunnassa riitti lapsia. Kuvassa takakassun lapset 1940-luvulla, jolloin venäläisten rakentamat tiilikasarmit olivat kantahenkilökunnan asuntoina. Kuva Tuusulan museo/Arvi Ojamies
Varuskunnassa riitti lapsia. Kuvassa takakassun lapset 1940-luvulla, jolloin venäläisten rakentamat tiilikasarmit olivat kantahenkilökunnan asuntoina. Kuva Tuusulan museo/Arvi Ojamies

Taidetta ja tarinoita -luentosarja jatkuu torstaina 22.3.2018 klo 18.30 museoamanuenssi Jaana Koskenrannan luennolla ”Varuskunta keskellä kylää”. Luennolla kuullaan miten venäläisen varuskunnan perustaminen Hyrylän maalaiskylään vaikutti alueen kehitykseen ja elinkeinoelämään. Ja kuinka sujui kyläläisten ja varuskunnan väen yhteiselo. Taideosuudessa kuullaan luennon aiheeseen liittyviä lauluja Tuusulan Mieslaulajien esittäminä.

Venäläinen varuskunta perustettiin Hyrylään 1850-luvulla. Varuskunnan perustamisen myötä maalaiskylään alkoi vähitellen kehittyä pienimuotoista liike- ja palvelutoimintaa. Tuli kauppoja, kahviloita, suutareita, kondiittori ja jopa kiiltosilittämö. Monet yrittäjistä olivat syntyperältään venäläisiä tai ainakin tulleet eri puolilta laajaa keisarikuntaa. Autonomian aikana Hyrylässä puhuttiin ja palveltiin asiakkaita suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

Suomen itsenäistyttyä varuskunnasta tuli suomalainen, mutta edelleen varuskunnan työntekijät ja myös varusmiehet vaikuttivat monella tavalla kyläkuvaan.
- Kautta vuosikymmenien varuskunnan nuoret perheet pitivät kauppoja ja kouluja ja monenmoista yhdistys- ja urheilutoimintaa elinvoimaisina. Myös yhteistyö kunnan, varuskunnan ja seurakunnan välillä toimi hyvin, kertoo museoamanuenssi Jaana Koskenranta.

Tilaisuuden taide-esityksestä vastaa Tuusulan Mieslaulajat johtajanaan Taina Piira. Heidän esityksensä johtaa kuulijat reippaan "marssimaisen" kansansävelmän kautta isänmaallisiin tunnelmiin ja lopuksi vielä ylistämään viinin, laulun ja naisten tärkeyttä myös sotilaselämässä.

Taidetta ja tarinoita -luennoille on vapaa pääsy. Luennot järjestetään Tuusulan seurakuntakeskuksessa, joka sijaitsee osoitteessa Rykmentintie 34, Tuusula. Seurakuntakeskuksen etupihalla on niukasti parkkitilaa, mutta parkkipaikkoja löytyy hyvin talon takapihalta ja lähialueelta. Luentojen järjestäjänä toimii Tuusula-Seura yhteistyössä Tuusulan museon ja kulttuurin kanssa. Luentosarja jatkuu syksyllä to 11.10.2018 klo 18.30, kun kirjailija, ohjaaja Juha Hurme saapuu kertomaan Alexis Stenvallin ruotsinkielisestä elämästä.

 

Varuskunta keskellä kylää – hyryläläisten ja varuskunnan väen yhteiselämää kautta vuosien

to 22.3. klo 18.30

Museoamanuenssi Jaana Koskenranta

Taideosuudessa esiintyy Tuusulan Mieslaulajat

Tuusulan seurakuntakeskus, Rykmentintie 34, Tuusula

 

Lisätietoja

Tuusulan museo, Jaana Koskenranta p. 040 314 3460

Tuusula-Seura, Jorma Hämäläinen p. 0400 707 484